kuchnia
 ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj °

Zobacz: / Kuchnia - gotowanie i nie tylko / schab pieczony
Autor Wiadomość
Księżniczka Telimena

Posted: 10 Lis 2006 08:29:57



Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.





Wladyslaw Los

Posted: 10 Lis 2006 08:44:02




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu.

A co ma jedno do drugiego?

Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.

Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
swoje pytania,

Władysław




czeremcha

Posted: 10 Lis 2006 08:46:16




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu?

Nie piec go za długo.

Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?

Ok. 200 st., nie więcej niż pół godziny. Ogólna metoda, która zawsze się u
mnie sprawdza - gdy schab przestanie być miękki, "zesztywnieje" - jest już
wystarczająco upieczony.

To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma

sensu.

Ma sens, bo obsmażanie ma na celu utworzenie na powierzchni mięsa ścietej
otoczki, która zapobiega wyciekaniu soków - czyli żeby mięso nie było suche.

Ania






batory

Posted: 10 Lis 2006 09:49:38




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.
Podlej nieco wodą, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika, po 15 minutach

ogień zmniejsz, jakby woda wyparowała to dolej. I co jakiś czas polewaj
mięso tym sosikiem. Czas pieczenia - do godziny.
Pozdrawiam - Agnieszka






lotaria

Posted: 10 Lis 2006 10:09:10




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.


Jest na to świetny sposób i wypróbowany przeze mnie wielokrotnie,
przed upieczeniem trzeba schab wrzucić do gorącej wody na 3 min. (bez
gotowania) a potem piec w rękawie foliowym albo naczyniu
żarodopornym. Polecam Lidia





Multisenior

Posted: 10 Lis 2006 11:06:00




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.

Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na pieczeń.
Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla uzupełnienia
odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy już blisko
końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę i polewamy
pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna skóreczka.
Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną wodą z
dodatkiem soku cytrynowego...
Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...






Multisenior

Posted: 10 Lis 2006 11:07:42





Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
np. 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.

Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na
pieczeń. Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla
uzupełnienia odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy
już blisko końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę
i polewamy pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna
skóreczka. Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną
wodą z dodatkiem soku cytrynowego...
Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...

Oczywiście jest jeszcze folia aluminiowa...






Księżniczka Telimena

Posted: 10 Lis 2006 11:12:47





Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
sensu.

A co ma jedno do drugiego?


majeranek jak się przysmaży to jest gorzki.

Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.

Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
swoje pytania,

a schab robaki wyniosą...
Teli





Gusiek

Posted: 10 Lis 2006 12:22:53




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1

kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma

sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.

Ja piekę w rękawie :)
Pozdrawiam, A.





RaV

Posted: 10 Lis 2006 13:48:35



Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1

kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma

sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.


Ja piekę w rękawie, po obsmażeniu. Temperatura 100-120 °C. Czas ok. 1,5 na
kg mięsa. Jest miękki, soczysty i nie kurczy się.
Sprawdzam termometrem temp. w środku mięsa - max 80 °C



Gkhar

Posted: 10 Lis 2006 14:45:31



Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1

kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma

sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam

Ja obkładam jabłkami.

Gkhar





Księżniczka Telimena

Posted: 10 Lis 2006 21:04:35






Dziękuję za podpowiedzi.
Zrobiłam tak:
około1 kg schabu, do środka kawałek polędwiczki zawiniętej w 3 plastry
boczku z czosnkiem i solą, potem ponakłuwane i do dziurek czosnek, wszystko
posolone i "panierowane" w majeranku, oblane olejem i zawinięte w folie na
noc. A dzisiaj włożyłam do piekarnika o temp. 220stopni na 40 minut. Piekł
się w żaroodpornym naczyniu, odkrytym. Na dno nalałam wody (ok 1 cm) i przez
cały czas podlewałam sosem, który się wytworzył. W połowie pieczenia
odwróciłam na druga stronę.Wyszedł super. Ani się nie kruszy, ani nie jest
suchy. Mówiąc krótko- już go nie ma :(
Pozdrawiam
Teli.





Twoja wypowiedź

Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  Insert URL  Email Link  Wyłącz BB code


Zanim wyślesz jakąś wiadomość z polskimi znakami, upewnij się czy kodowanie znaków w twojej przeglądarce to ISO-8859-2
 » Login  » Hasło 
 



© 2001-2014 Polityka Prywatności & cookies
motoryzacja