kuchnia
  Forum Odpowiedz Rejestracja Szukaj

Zobacz: / Kuchnia - gotowanie i nie tylko / Piórka, czy półplasterki?
Autor Wiadomo
wolim

Posted: 23 Sier 2012 10:53:17



Witam.

Czy są jakieś ogólne zasady, do jakich potraw cebulę należy kroić w
piórka, a do jakich w półplasterki?

Np. mi piórka pasują bardziej do duszonej karkówki, ale już do bitek
dałbym półplasterki.

To jest tylko kwestia gustu, upodobań, czy może są jakieś bardziej
"oficjalne wytyczne"?

Pozdrawiam,
MW




Mateusz V

Posted: 23 Sier 2012 11:14:14



Pozornie nie na temat:
Kiedyś w TV jakiś kiper - zdobywca jakichś międzynarodowych nagród w
zawodach kiperskich powiedział a potem, słyszałem to samo od znanych
kucharzy w TV, że teraz już nie ma reguł do czego podawać białe, a do
czego czerwone wino czy koniak. Jeśli komuś smakują śledzie w oleju
popijane Whisky to jego sprawa. Każdy ma inny smak :)

Pomimo tego założę się, że na oficjalnych przyjęciach jeszcze panują
konwenanse.





maksjanka

Posted: 23 Sier 2012 19:24:23



Pozornie nie na temat:
Kiedyś w TV jakiś kiper - zdobywca jakichś międzynarodowych nagród w
zawodach kiperskich powiedział a potem, słyszałem to samo od znanych
kucharzy w TV, że teraz już nie ma reguł do czego podawać białe, a do
czego czerwone wino czy koniak.

Też słyszałam z niejednego źródła
Dla mnie hitem była jedna właścicielka restauracji, która podchodziła i
typowała: pani "czerwone wytrawne takie i takie", pan "białe półwytrawne
wytrawne takie i takie"... A że to był sezon i tak zapomniała nam je
zapodać, więc trudno ocenić jej typy :D


Pomimo tego założę się, że na oficjalnych przyjęciach jeszcze panują
konwenanse.

A co to są oficjalne przyjęcia?

jak bywam na "przyjęciach", zawsze stoją butle tego i tego, ewentualnie
nalewacze pytają, jakie sobie życzę :)

ja lubię różowe półwytrawne, więc mają ze mną problem ;)




Twoja wypowied

Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  Insert URL  Email Link  Wycz BB code


Zanim wylesz jak wiadomo z polskimi znakami, upewnij si czy kodowanie znakw w twojej przegldarce to ISO-8859-2
 » Login  » Haso 
 



© 2001-2017 Polityka Prywatnoci & cookies
motoryzacja