kuchnia
 ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj °
pozycjonowanie stron |

Zobacz: / Kuchnia - gotowanie i nie tylko / mieso mielone
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Wiadomość
Agata Mryczko

Posted: 5 Wrz 2005 16:09:53



Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?

pozdrawiam
agata






turecky

Posted: 5 Wrz 2005 16:28:03




Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?

pozdrawiam
agata

a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce cieplnej:
a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu, ziemniaków
a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
a3 - na grillu (w piekarniku): kebaby, kofty

b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka (jest
sezon akurat), i zapiec w piekarniku

c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec

d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...

e) można uformować w duży klops i upiec i zjeść na zimno lub na ciepło

f) ... g) ....

Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...





Agata Mryczko

Posted: 5 Wrz 2005 16:48:17





a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce
cieplnej:

a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu,
ziemniaków

a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
co to jest rumsztyk ? (jestem w miare poczatkujaca i nie wszystkie nazwy sa

mi znane)




b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka
(jest

sezon akurat), i zapiec w piekarniku
wiem ze takie rzeczy sa pyszne ale nie mialm okazji jeszcze ani probowac

ani robic hmm chyba pora to zmienic


c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec
wyluzowac.. to mialo byc latwe (zapomnialm dodac na poczatku;))



d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...
no tak sos miesny gapa ze mnie, ale z tym sobie poradze



Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
najczesciejj wieprzowina bo wolowiny nie lubi moja mama hm jakie jeszce sie

nadaje na mielone a wlasciwie na zmielenie go, kazde? czy tylko wybrane
gatunki?

--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**







Konrad Kosmowski

Posted: 5 Wrz 2005 18:33:37




Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...

najczesciejj wieprzowina bo wolowiny nie lubi moja mama hm jakie

jeszce sie nadaje na mielone a wlasciwie na zmielenie go, kazde? czy
tylko wybrane gatunki?

Praktycznie każde. Np. można zmielić rybę - bardzo dobre są pulpeciki z
ryby w rosołku.




maf

Posted: 5 Wrz 2005 20:45:12




Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow
hmm

mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
Witam

Nikt nie wspomnial o pasztetach.
Pozdrawiam
MarekF






turecky

Posted: 5 Wrz 2005 21:52:48




Nikt nie wspomnial o pasztetach.

Pasztet z mielonego ???





Ewa (siostra Ani) N.

Posted: 5 Wrz 2005 22:01:05






Nikt nie wspomnial o pasztetach.

Pasztet z mielonego ???



A z czego niby ?


Zwcia




maf

Posted: 5 Wrz 2005 23:10:39




Pasztet z mielonego ???
Skladniki na pasztet sie jakby mieli .

Pozdr
MarekF






Iwon(k)a

Posted: 6 Wrz 2005 02:28:40



Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow
hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?

-zapiekany "bochenek" mielonego
-mielone (przyprawione musztarda, keczupem, z cebula, bulka tarta) zapiec na
trotownicy jak do ciasta, na to nalozyc ugotowane ziemniaki, zapiec, pod sam
koniec posypac serem zoltym, znow na chwile do piekarnika, podawac z
pokrojonymi
pomodorami i zielona celbuka.
-zapiekanki z makaronem, ryzem
- do spagetti (zmiesac z sosem)





jacenty

Posted: 6 Wrz 2005 03:56:57




Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do
mielenia

miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow
hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?

A może cepeliny? Albo farsz do krokietów, ja biore pół na pól mieso

(najczęściej drobiowe) z warzywami.
pomysłowość nieograniczona.
Pozdro Jacenty







bebekot

Posted: 6 Wrz 2005 06:33:19



Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?

pozdrawiam
agata



Kilka dni temu zakupiłam w KDC książkę NAJLEPSZE DANIA Z MIESA MIELONEGO - 184
strony, 5zł. Jest tam sporo przepisów na kotlety, pulpety, klopsy, potrawy
miesno-warzywne,pasztety i pieczenie. Polecam

bebekot




turecky

Posted: 6 Wrz 2005 07:37:14





Pasztet z mielonego ???
Skladniki na pasztet sie jakby mieli .

Ale dopiero po wstępnej obróbce cieplnej. więc najpierw mieso jest jakby w
kawałkach. A w tym wątku mowa o mięsie mielonym na surowo.




MOLNARka

Posted: 6 Wrz 2005 10:08:11




-zapiekany "bochenek" mielonego
-mielone (przyprawione musztarda, keczupem, z cebula, bulka tarta) zapiec na
trotownicy jak do ciasta, na to nalozyc ugotowane ziemniaki, zapiec, pod sam
koniec posypac serem zoltym, znow na chwile do piekarnika, podawac z
pokrojonymi
pomodorami i zielona celbuka.

A mogłabys skonkretyzować te przepisy - bo fajnie brzmią ale ile czego i ile w
piekarniku to by mi rozjasniło obraz.

Pozdrawiam
MOLNARka





medea

Posted: 6 Wrz 2005 12:18:47




-zapiekany "bochenek" mielonego

A mogłabys skonkretyzować te przepisy - bo fajnie brzmią ale ile czego i

ile w piekarniku to by mi rozjasniło obraz.

Jeśli chodzi o ten pierwszy przepis, to podejrzewam tu zwykłą pieczeń
rzymską - rzeczywiście świetnie się sprawdza zarówno na ciepło na obiad
z jakimś sosem, jak i na zimno na kanapki.

Pozdrawiam
Ewa




Basia

Posted: 6 Wrz 2005 12:28:13



A poza wszystkimi podanymi wczesnie propozycjami tak mi się pomyslalo, że
maszynka do mielenia jest nie tylko do mięsa:-)
Możesz zmielić mak na makowiec, twaróg na sernik, pomidory na "razowy"
przecier (określenie mojej Rodzicielki), ziemniaki na kopytka, ugotowane
warzywa czy mięso na rózne farsze. Stare nożyki i sitka możesz przeznaczyć
na mielenie bułki tartej, maku, twarogu.

pozdrawiam
Basia






Agata Mryczko

Posted: 6 Wrz 2005 12:48:47




A poza wszystkimi podanymi wczesnie propozycjami tak mi się pomyslalo, że
maszynka do mielenia jest nie tylko do mięsa:-)
Możesz zmielić mak na makowiec, twaróg na sernik, pomidory na "razowy"
przecier (określenie mojej Rodzicielki), ziemniaki na kopytka, ugotowane
warzywa czy mięso na rózne farsze. Stare nożyki i sitka możesz przeznaczyć
na mielenie bułki tartej, maku, twarogu.


czyli wlasciwie mnostwo rzeczy mozna zrobic szybko i zmielic, o mieleniu
sera na sernik jakos nie pomyslalam gdyz zawsze ucieram go w makutrze. To
byl dobry pomysl z tym zakupem:)))))
Dzieki wszystkim za pomysly, stopniowo bede wykorzystywac i mowic czy cos
ciekawego mi sie z tego urodzilo, czy tesz niekoniecznie.


--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**






Basia

Posted: 6 Wrz 2005 12:49:17





A poza wszystkimi podanymi wczesnie propozycjami tak mi się pomyslalo,
że

maszynka do mielenia jest nie tylko do mięsa:-)
Możesz zmielić mak na makowiec, twaróg na sernik, pomidory na "razowy"
przecier (określenie mojej Rodzicielki), ziemniaki na kopytka, ugotowane
warzywa czy mięso na rózne farsze. Stare nożyki i sitka możesz
przeznaczyć

na mielenie bułki tartej, maku, twarogu.


czyli wlasciwie mnostwo rzeczy mozna zrobic szybko i zmielic, o mieleniu
sera na sernik jakos nie pomyslalam gdyz zawsze ucieram go w makutrze. To
byl dobry pomysl z tym zakupem:)))))

Pewnie że dobry;-)
Tylko lojalnie ostrzegam - od bułki suchej i maku ostrze i sitko się tępi,
więc jak będziesz za jakiś czas zmieniac te 2 elementy, to warto sobie
oznakowac które są które i tych starych, stępionych używać do wszystkiego
innego niz surowe mięso.

I jeszcze mi się przypomniało - jak się nie ma zacięcia do drobnego siekania
słoniny na smalec to z powodzeniem można tę słoninę zmielic.

pozdrawiam
Basia






Agata Mryczko

Posted: 6 Wrz 2005 13:14:32






I jeszcze mi się przypomniało - jak się nie ma zacięcia do drobnego
siekania

słoniny na smalec to z powodzeniem można tę słoninę zmielic.

oj do tego akurat mam zaciecie,:))) przypomnialas mi ze obiecalam mamie
zrobic smalec (taki z majerankiem i jablkiem bo takiego jeszcze nie jadla),
jutro zrobie:)







Iwon(k)a

Posted: 6 Wrz 2005 13:43:17




A mogłabys skonkretyzować te przepisy - bo fajnie brzmią ale ile czego i
ile w piekarniku to by mi rozjasniło obraz.

http://hungryjack.com/recipes/recipe_detail.asp?recipeid=3920&ingDesc=Mashed%20Potato

w tym przepisie modyfikuje - gotuje sama ziemniaki, nie uzywam boczku,
niekiedy
uzywam mielone z indyka.


natomiast "meat loaf":

podgrzej piekarnik do 350F, w misce zmieszaj 1 lb mielonego, 1/2 cup
ketchupu, 1/2 cup mleka,
2 ubite jajka, 1 cup tartej bulki, 1/4 cup pokrojonej cebuli. poloz ta mase
na chlebowa foremke (8 na 4 inch), i piecz 40 min, potem wyciagnij z
piekarnika, rozprowadz po powierzchni 1/4 cup keczupu i znow do piekarnika
na 20 min. po wyciagnieciu idczekaj z 10 min,


inne przepisy z mielonego
http://www.pillsbury.com/recipes/search/SearchResults.aspx?searchString=meat+loaf&x=13&y=8
(tu beda te pieczenie)
a reszta z mielonym tu

http://www.pillsbury.com/recipes/search/SearchResults.aspx?searchString=hamburger

smacznego

iwon(k)a





Aneczka

Posted: 10 Wrz 2005 16:33:17



Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?

To ja jeszcze dorzucę tartę mięsną (ostatnio ze zmielonych filetów z
kurczaka robiłam) :)




Kamil Raczynski

Posted: 11 Wrz 2005 17:25:40




co to jest rumsztyk ? (jestem w miare poczatkujaca i nie wszystkie nazwy sa
mi znane)

Google wyłączyli? Jak nie znasz jakiejś potrawy/przyprawy czy w ogólności
słowa, to http://www.google.pl się kłania.




Agata Mryczko

Posted: 11 Wrz 2005 17:54:24





co to jest rumsztyk ? (jestem w miare poczatkujaca i nie wszystkie
nazwy sa
mi znane)

Google wyłączyli? Jak nie znasz jakiejś potrawy/przyprawy czy w ogólności
słowa, to http://www.google.pl się kłania.

znam google, ale to nie znaczy ze zawsze ich uzywam, to juz nie mozna
zapytac jak sie czegos nie wie tutaj? zbrodnia jakas czy co.


--
pozdrawiam cieplutko
**agata**









Mariusz

Posted: 14 Paź 2008 13:27:24



Jak moznaby wykorzystac 1,2 kg mielonego miesa wp-wol?
Przypadkiem sie rozmrozilo...

Mariusz






Kajetana Kinga

Posted: 14 Paź 2008 13:37:11




Jak moznaby wykorzystac 1,2 kg mielonego miesa wp-wol?
Przypadkiem sie rozmrozilo...

Mariusz
1. Lasania

2. Musaka
3. Spaghetti
3. Nadzienie do burittos
4. Kotlety mielone :)
5. Gołąbki

To tak pierwsze co mi do głowy przyszło :)

Pozdrawiam

Kaja





Alek

Posted: 14 Paź 2008 13:53:35




Jak moznaby wykorzystac 1,2 kg mielonego miesa wp-wol?
Przypadkiem sie rozmrozilo...

No to klops.





gdaMa

Posted: 14 Paź 2008 13:59:24



Złota polska jesień... czas urzekania... a *Mariusz* takie rzeczy z zimna
zębami wydzwania:

Jak moznaby wykorzystac 1,2 kg mielonego miesa wp-wol?
Przypadkiem sie rozmrozilo...

A jakie proporcje wp-wol?
jak ok 70% wp a 30% wol to kottbullar. Przepis w archiwum.





Panslavista

Posted: 14 Paź 2008 14:49:37




Jak moznaby wykorzystac 1,2 kg mielonego miesa wp-wol?
Przypadkiem sie rozmrozilo...

Mariusz

Kup paczkę makaronu lub 1kg mąki i dziesięć jajek i koncentrat pomidorowy.
Albo główkę kapusty i ryż.
Albo mąkę i jajka na "paszteciki.
Albo to samo plus włoszczyznę i buraki.






Mariusz

Posted: 14 Paź 2008 15:03:00



1. Lasania
Nie lubie. Kicha.


2. Musaka
Kiedys robilem, ale nie bardzo...


3. Spaghetti
Z mielonym to nie dla mnie.


3. Nadzienie do burittos
Znaczy do nalesnikow? Ciekawe. No i mnie zainspirowalas - krokiety moze?


4. Kotlety mielone :)
Eee, nie bardzo.


5. Gołąbki
Kurcze, chetnie. Tylko nie mam kapusty. Moze jakos zdobede.


Pozdrawiam
Kaja


Dziekuje.

Mariusz






Mariusz

Posted: 14 Paź 2008 15:04:36





Jak moznaby wykorzystac 1,2 kg mielonego miesa wp-wol?
Przypadkiem sie rozmrozilo...

No to klops.


Ooo! To jest to! Dzieki. Taki z jakiem w srodku. Zrobie!
I cieplutko, przyjemnie bedzie sie pieklo w piecu...

Ciekawe, czy taki klops mozna na zimno jesc?


Mariusz








medea

Posted: 14 Paź 2008 15:09:24




Ciekawe, czy taki klops mozna na zimno jesc?

Oczywiście! Świetny do chleba, z musztardą. :)

Ewa




. 1 . 2 . 3 . >>
Twoja wypowiedź

Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  Insert URL  Email Link  Wyłącz BB code


Zanim wyślesz jakąś wiadomość z polskimi znakami, upewnij się czy kodowanie znaków w twojej przeglądarce to ISO-8859-2
 » Login  » Hasło 
 



© 2001-2014 Polityka Prywatności & cookies
motoryzacja