kuchnia
 ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj °
pozycjonowanie stron |

Zobacz: / Kuchnia - gotowanie i nie tylko / wedzenie miesa
Autor Wiadomość
Andrzej Pozoga

Posted: 11 Wrz 2005 17:15:33



Kto moze mi poradzic jakim drewnem nalezy wedzic mieso wieprzowe.
Jestem poczatkujacy w tym temacie i nie manm pojecia jakiego drewna uzywac
do tego celu.
Wedzarnie juz zrobilem .
Czy moze byc uzyta wiezba lub leszczyna.
Iglaste podobno sa szkodliwe.






candina

Posted: 11 Wrz 2005 17:24:31




Wedzarnie juz zrobilem .
Czy moze byc uzyta wiezba lub leszczyna.
Iglaste podobno sa szkodliwe.


najlepiej drzewo owocowe lub jalowiec + trociny :)






onet

Posted: 11 Wrz 2005 17:28:04



generalnie drzewo liściaste




Kri$

Posted: 11 Wrz 2005 18:13:22



Kto moze mi poradzic jakim drewnem nalezy wedzic mieso wieprzowe.
Jestem poczatkujacy w tym temacie i nie manm pojecia jakiego drewna uzywac
do tego celu.
Wedzarnie juz zrobilem .
Czy moze byc uzyta wiezba lub leszczyna.
Iglaste podobno sa szkodliwe.

Tylko drzewo liściaste najlepsza jest wiśnia, czereśnia lub śliwa. Jałowiec

dodaje się na sam koniec wędzenia, ok godziny przed zakończeniem, wtedy
wędliny mają taki charakterystyczny smaczek....

Pozdro
Kri$P



mieszanki.pl

Posted: 12 Wrz 2005 05:06:50



polecam strone http://www.wedlinydomowe.pl/



Kto moze mi poradzic jakim drewnem nalezy wedzic mieso wieprzowe.
Jestem poczatkujacy w tym temacie i nie manm pojecia jakiego drewna uzywac
do tego celu.
Wedzarnie juz zrobilem .
Czy moze byc uzyta wiezba lub leszczyna.
Iglaste podobno sa szkodliwe.








JerzyN

Posted: 12 Wrz 2005 13:43:10



generalnie drzewo liściaste

Topola, wierzba?
;-)
Smacznego.
pozdr. Jerzy




Marek W.

Posted: 12 Wrz 2005 14:29:29




generalnie drzewo liściaste

Topola, wierzba?
;-)
Smacznego.
pozdr. Jerzy

Te to może nie..;)))))))))))))))
ale dąb albo akacja....to i owszem..

Marek






Pawel Zapisek

Posted: 14 Wrz 2005 15:17:10



jako,że temetyką ta zajmuję się zawodowo to co następuje:
1.najlepsze jest drewno drzew owocowych
2.z braku powyższego olcha z dodatkiem buku (daje kolor)
3.w żadnym razie drewno iglaste (substancje w nim zawarte m.in. terpeny
czynią mięsoniejadalnym)
4.legendarny jałowiec na zakończenie w b.niewielkiej ilości z przyczyn jak
wyżej.Kiełbasa jałowcowa ma b.niewielki dodatek owocow jałowca przez to ma
jałowcowy aromat ,a nie od wędzenia.

pozdrawiam wszystkich

Paweł








Darek

Posted: 14 Wrz 2005 19:38:36



najlepszy dąb albo jesion i drzewa owocowe - śliwka wiśnia i jabłoń robiłem
tak kilka razy poezja polecam






jacenty

Posted: 15 Wrz 2005 04:40:08





najlepszy dąb albo jesion i drzewa owocowe - śliwka wiśnia i jabłoń
robiłem

tak kilka razy poezja polecam

Mój tato dodawał do wędzenia szynek jeszcze drewno akacji. Pozdro Jacenty







Twoja wypowiedź

Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  Insert URL  Email Link  Wyłącz BB code


Zanim wyślesz jakąś wiadomość z polskimi znakami, upewnij się czy kodowanie znaków w twojej przeglądarce to ISO-8859-2
 » Login  » Hasło 
 



© 2001-2014 Polityka Prywatności & cookies
motoryzacja